Vállalatok K+F tevékenységének támogatása

 

Projekt címe: Az emberi színlátást javító, a színek helyes felismerését biztosító szemüvegek kutatása és fejlesztése

Támogatás mértéke: 50,09 %

A projekt 2018. január 1-től 2020. december 31-ig került megvalósításra.
Projekt azonosító száma:  KFI_16-1-2017-0362

 

A Medicontur Kft. már 32 éve a beültethető prémium szemlencsék gyártásával a látás javítása mellett kötelezte el magát, tevékenységével több mint 70 országban segíti a szürkehályoggal és egyéb refraktív látáshibákkal küzdőket, hogy ismét élesen lássák a világot. 2018-ban emellett egy új termékfejlesztési irányt is kijelölt a cégvezetés, melynek célja a színtévesztés (angolul Colour Vision Deficiency, röviden CVD) korrigálása.  A Medicontur Kft. lehetőséget látott arra, hogy 20 éves magyar tudományos munka eredményeire alapozva ezen a területen is a világ élvonalába kerüljön.

Az emberi színlátást javító és a színek helyes felismerését biztosító szemüvegek kutatását és fejlesztését célzó,  2018 januárjában kezdődött 3 éves projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított 363,65 millió forintos támogatással, a Vállalatok K+F tevékenységének támogatása program finanszírozásában valósult meg.

A színtévesztés több mint 200 millió embert érint világszerte, főleg a nyugati, fejlett országokban elterjedt fogyatékosság. Sokan nem is tudják, vagy csak sejtik, hogy színtévesztők. Azok közül, akik tudják, a legtöbben beletörődtek "fogyatékosságukba" és úgy rendezik sorsukat, hogy funkcionálisan szinte "normális" életet élhessenek. A Medicontur úgy döntött, hogy a színtévesztés problémáját az életminőség javítása oldaláról közelíti meg, így a 200 millió érintett közül elsősorban azoknak szertne segíteni, akik a mindennapi életben a normálisan látókhoz hasonlóan szeretnék látni  a színeket.

A Medicontur Kft. projektje során kifejlesztett - 8 féle -  színszűrős szemüvegek hatására javul a színtévesztők életminősége, mert olyan segédeszközhöz juthatnak, amit tetszésük szerint használhatnak különféle élethelyzetekben (a természet vagy a műalkotások élvezete, színes TV és számítógépek nézése, színérzékeny tevékenységek végzése, stb.). A színtévesztők színfelismerő- és megkülönböztető képessége drámai módon javul, korábban általuk nem látott színeket és árnyalatokat tudnak felismerni.

A projekt keretén belül a nemzetközi adatbázisok elemzése után az ép színlátók receptorgörbéinek módosítását és a színtévesztő típusok meghatározását végeztük el. Módosítottuk az Organikus Színrendszert, valamint szemüvegekre, LED-ekre, monitorra és közlekedési lámpákra új korrekciós szűrőket és az ezekhez szükséges szűrő rétegrendszert terveztünk. Online diagnosztikai szoftvereket fejlesztettünk. A páciens vizsgálatok során a kísérleti szűrőinket teszteltük és a színtévesztők igényeit kutattuk. Szabadalmaztattuk az új ID szűrőinket és az önkalibráló szoftvereket.

 

A kutatási infrastruktúra kialakítása során a következő eszközök kerültek beszerzésre: 

Anomaloszkóp:                                                  Oculus HMC Anomaloscope
Lightbox:                                                           X-rite Spectralight QC lightbox
Spektrofotométer:                                              Jasco V-730 spektrofotométer
Keménylakkozó rendszer:                                  Leybold OpticsHCS60
Vákuumgőzölő rendszer:                                  SyrusPro1350
Koptatógép:                                                       Elcometer Taber Linear Abraser
Lamináris fülkék (2 db):                         Labogene Fortuna 1500
Vegyifülke:                                                         Premium Delta20

 

A kísérleti lencsegyártási folyamatok megtervezése és kialakítása, valamint a folyamatlépéseinek gyakorlati megvalósítása és optimalizálása, majd a termék minőségét befolyásoló tesztek tervezése és elvégzése után tömeggyártásunkat előreláthatólag 2021.április 1-én kezdjük meg.

A Medicontur a színtévesztést korrigáló szemüvegekkel az internetes kereskedelem révén közvetlenül a világpiacra kíván lépni.

 

Felelős projektvezető:

Koncsár Péter

+36 70 778 42 56

pkoncsar@medicontur.hu