Szociális tevékenységünk

Részvétel a vakság megelőzésében

A Medicontur részvételét mutatják az olyan közösségi tevékenységek, mint a humanitárius szervezeteknek és orvosi misszióknak biztosított intraokuláris lencsék, egyéb szemészeti anyagok, szolgáltatások és támogatások.

„A vakság megelőzése – A jövő építése

Nézzük csak:

a vakság egy 10 perces műtéttel megelőzhető...”

A katarakta és a glaukóma világszerte a vakság legfontosabb okai, melyek azonban megelőzhetők vagy kezelhetők és így csökkenthető a látásukat elvesztők száma.

Ez még inkább érvényes, ha figyelembe vesszük a világ legszegényebb országaiban élő 50 évnél idősebbeket, mert ezekben az országokban kevés anyag, kórház és szemorvos áll rendelkezésre ahhoz, hogy a betegeknek biztosítsák a szürkehályog kezelését. Ezekben az országokban a vaksághoz vezető korai látáskárosodás kockázata riasztó mértékben nő.

A 90-es évek végén közzétett Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a világon már akkor közel 20 millió ember szenvedett az életkorral összefüggő, katarakta okozta kétoldali vakságban. Ez a vakságban szenvedők 43%-át jelentette. A vakok száma és közöttük a szürkehályog miatt látásukat vesztők aránya várhatóan világszerte nagymértékben nő a népesség növekedése és a növekvő élettartam miatt.

„A két tényező együttes hatásának eredményeként a következő 20 évben megkétszereződik a 60 év felettiek száma, azaz a jelenlegi 400 millióról 2020-ra várhatóan 800 millióra nő. Az idős populáció ily mértékű növekedése a katarakta okozta látásvesztésben és vakságban szenvedő emberek számának növekedésével jár majd együtt." (*)

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint világszerte az összes látását elvesztő ember kétharmadánál megelőzhető lenne a vakság kialakulása.

A Medicontur mélyen elkötelezte magát azon humanitárius szervezetek támogatása mellett, amelyek az intraokuláris lencsék alkalmazásával, szolgáltatások és képzés segítségével olyan orvosi missziókat indítanak, amelyek célja a vakság katarakta műtéttel történő megelőzése. A Medicontur erőfeszítései azok felé irányulnak, akiknek javára válhat ez a sebészeti kezelés, és akiknek az esetében a helyi orvosi közösségnek is célja a folyamatos szakellátás biztosítása. A Medicontur büszkén biztosítja termékeit és támogatja a szakembereket a leghátrányosabb helyzetben lévők érdekében tett erőfeszítéseikben.

(*) Forrás:

Community Eye Health Journal

Egészségügyi Világjelentés:

Life in the 21st Century – A Vision for All. World Health Organization, Geneva, 1998 (Élet a XXI. században – Közös jövőkép mindenki számára. Egészségügyi Világszervezet, Genf, 1998)