Versenyképességi és Kiválósági  Szerződések program keretében megvalósult projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával

Támogatás mértéke: 83,36%
A projekt futamideje: 2014.01.01 - 2017. 12. 31.
Projekt azonosító száma:  VKSZ_12-1-2013-0080

Partnerek: Medicontur Kft., Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Semmelweis Egyetem, MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet

A szürkehályog, vagy más néven katarakta, egyre több beteget érint a világon, mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. Jelenleg a szürkehályog műtétek a leggyakrabban végzett beavatkozások világszerte. A szürkehályog hatékonyan gyógyítható a beteg szemlencse eltávolításával, majd egy mesterséges szemlencse beültetésével, amely a szemben marad a beteg élete végéig. A páciensek életminősége jelentősen függ a beültetett szemlencsék optikai, mechanikai, biokompatibilitási, és egyéb tulajdonságaitól. Az egyik legnagyobb kihívás a természetes szemlencse akkomodációjának vagy azt helyettesíteni képes műszaki megoldások biztosítása.

A Medicontur Kft. két és fél évtizedes tapasztalattal, és nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező vállalat, amelynek elsődleges profilja a Magyarországon egyedülálló intraokuláris műlencsegyártás. Az elmúlt 25 évben a cég megteremtette a stabil működéshez szükséges hátteret, székhelye, kutatás - fejlesztési bázisa, gyára és logisztikai központja Zsámbékon, kereskedelmi kirendeltségei pedig Budapesten, valamint Brnoban és Genfben találhatóak. A cég jelenleg 200 embert foglalkoztat, akik folyamatos továbbképzésekben részesülnek, hogy a lehető legmagasabb szakmai színvonalon láthassák el feladataikat.

A vállalat által gyártott termékek minőségét több évtizedes tapasztalat és a munkatársak gondos kiválasztásán túl, az ISO 13485 minőségbiztosítási rendszer alkalmazása garantálja.

A Medicontur Kft. nagy hangsúlyt fektet a termékinnovációra és jelentős összegeket fordít kutatás-fejlesztésre. A Medicontur Kft. alapanyag fejlesztő laboratóriummal, valamint saját hidrofób lencse alapanyaggal rendelkezik, és valamennyi forgalomban lévő lencséje saját fejlesztésű. A cég kutatás-fejlesztési részlege az elmúlt néhány év során, jelentős eredményeket ért el az új alapanyagok fejlesztése, valamint a beültetendő műlencsék optikai és mechanikai tulajdonságainak javítása terén.

A Medicontur Kft. olyan prémium termékekkel lépett piacra, mint a diffraktív multifokális, a nagy cilinder értékű bitórikus, vagy a toklencsét kiegészítő sulcus (úgynevezett AddOn) lencsék. Mindemellett a Medicontur Kft. folyamatosan fejleszti a gyártás és mérés-technológiai infrastruktúráját. A vállalat a lencséket tisztateres környezetben, ultraprecíz forgácsolási technikákkal állítja elő. A lencsék geometriai, mechanikai és optikai paramétereit automata mérőberendezések végzik, amelyek integrált egységet képeznek a vállalatirányítási rendszerrel.

A VKSZ_12 program keretében valósította meg 4 éves projektjét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, Semmelweis Egyetemmel és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézettel való együttműködésben a Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított 1,397 mrd Ft támogatással. A 2014-ben indult projekt a szürkehályog betegség hatékony gyógyítását elősegítő új orvostechnikai eszközök és gyártástechnológiák kutatását és fejlesztését célozta meg.

 

A projekt keretein belül végzett klinikai vizsgálatok alapján a multifokális műlencse beültetésre alkalmas betegek előzetes kiválasztása pontosabbá és könnyebbé vált, a műtét utáni látásfunkciók jósolhatósága is javult. Eredmények segítenek a multifokális műlencsék fejlesztésében és ezáltal a műtét utáni beteg elégedettség javításában. Kidolgozásra került egy módszer, amely segítségével könnyedén felépíthető egy személyre szabott szemmodell, amely egyéni műlencsék tervezésére ad lehetőséget. Létrejött a korábbi diffraktív felületmodell módosított változata, amellyel újszerű trifokális műlencsék gyártása vált lehetővé. Szabadalmaztatás alatt van egy új szemvizsgálat-kiértékelő módszer, amivel kb. 28%-kal csökkenthető a látásélesség-mérés véletlen hibája. A pontosabb diagnosztika a szemészet teljes területén fontos előrelépést jelenthet. Kiépítésre került a Medicontur Kft-nél egy referencialabor, valamint pontosabb módszerek lettek kidolgozva a hidrofil lencsék optikájának mérésére, és a hidratáció optikai tulajdonságokat befolyásoló hatásának vizsgálatára.

 

 

 

Többféle összetételű és alapanyagú lencseanyagok kerültek előállításra. Ezen alapanyagok optikai, mechanikai és biokompatibilitási vizsgálatai, továbbá duzzadási, termodinamikai, kinetikai, és felületkémiai vizsgálatai is el lettek végezve. Femtoszekundumos lézerberendezés használatával új gyártástechnológiai előre lepésre nyílt lehetőség, különböző összetett intraokuláris lencsék megmunkálásához, mely új típusú szemlencsék elkészítését is biztosítja.

 

A projekt során féltucat szabadalmi beadvány, számos új termék és technológia született. Az eredmények számos nemzetközi és hazai tudományos fórumon lett sikerrel bemutatva. A projektnek köszönhetően közvetlenül 19 új munkahely keletkezett a Medicontur Kft-nél.

Az elmúlt évek jelentős fejlesztéseinek következtében a Medicontur Kft. az iparág élvonalába került, és Európa egyik legjelentősebb gyártójává nőtte ki magát. Termékeinek műszaki paraméterei és klinikai eredményei világviszonylatban is kiemelkedőek.